Ето, че вече и първите череши се появиха на пазара. Не се стърпях да направя с тях един сладкиш, за който съм използвала какви ли не плодове. Понякога пресни, а през зимата и плодове от компот. Това е рецептата, с която в младежките си години за пръв път се престраших да направя сладкиш и по тази причина тя има и сантиментална стойност за мен.
Паят е много лесен, а плодовете му придават специфичния аромат и вкус. Може да се използват всякакви меки плодове - малини, ягоди, праскови, кайсии, сини сливи, а от компотните най-сполучлив е с плодовете на кайсия, отцедени и подсушени.
Сега обаче ви го предлагам с пресни и сочни череши. Да ви е сладко!
Продукти:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 ванилии
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
За гарниране:
- череши без костилките
- пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с телена бъркалка колкото да се обединят добре, без да се постига пухкавост. Всички останали продукти се прибавят последователно по реда на записване, като брашното предварително се пресява и смесва с бакпулвера. След всяко добавяне отново се разбърква с бъркалката. Полученото тесто се излива в неголяма тавичка, постлана с хартия за печене, или намазнена и поръсена с брашно. Отгоре се редят почистените от костилките череши, без да се притискат. При печенето те леко потъват в сместа.
Тавата се поставя в загрята фурна на 200* и се пече до готовност около 25-30 минути. Паят се изважда, освобождава се от хартията и след пълно охлаждане се поръсва с пудра захар.
Вили, цялата ти публикция ми е сантиментална... Дядо ми си пиеше кафето от точно същото джезве.
ОтговорИзтриванеА сладкишът е просто чудесен! И този перфектен разрез, с червените черешки вътре... Омая ме. :)
Поздрави!
Дядо ти явно е бил ценител на истински вкусното кафе, Гери! Най-хубавото кафе става в медно джезве. Стара истина!...
ИзтриванеА сладкишът става толкова бързо, колкото да си направиш кафето и да го почакаш мъъъничко да поизстине. :) :)
Много,много....ама много ми допадна рецептата за десерта!
ОтговорИзтриванеТези дни и аз правих черешов пай,но не пречи да спретна и твоят вариант,Вили!
Лека вечер и успешен утрешен ден:)!
Ще се радвам да споделиш резултата, Милена! Не се и съмнявам, че майстор като теб ще се справи перфектно!
ИзтриванеХубав ден и на теб!
Много пуФкав и красив пай!
ОтговорИзтриванеВеси, и вкусен е, а колко пък е лесен... Опитай го!
ИзтриванеСнощи направих сладкиша, стана уникално вкусен! Очарована съм, благодаря за хубавата и лесна рецепта :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря, че го споделихте! Радват ме такива коментари, защото разбирам, че съм била полезна!
ИзтриванеХубав ден и да ви е сладко!
Това парче си е замен и с чашка кафе от джезвето...страхотно съчетание :))))
ОтговорИзтриванеС удоволствие ти го поднасям, Аура! А това джезве прави най-страхотното кафе!
ИзтриванеПоздрав!
Лесен и много вкусен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеМайка ми го прави и със вишни ! ;) Прекрасен е ! :)
ОтговорИзтриванеСтава с всякакъв плод, а с тези, които имат кисела нотка наистина е уникален!
ИзтриванеЗдравейте,прекрасна рецепта. Аз слагам разтопено масълце около 100 гр.,плодове и на дъното и отгоре и става супер,но има май повечко калории. Ще пробвам и без масло. Поздрави и благодаря.
ОтговорИзтриванеДжули
Джули, и без масло е много вкусен, пробвай и сподели твоето мнение! :))
ИзтриванеЗдравейте! Благодаря за прекрасната рецепта. Сладкишът наистина е много лесен и уникално вкусен. Сутринта го правих и вече свърши, започвам следващия :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, Дора! И у дома паят се изяжда мигновено. Поздрави!
ИзтриванеСтрахотен сладкиш!Дали ще може да стане и със сладко?
ОтговорИзтриванеНе съм пробвала със сладко, Meli. Предполагам, че ако се използват цели черешки от сладко, може би ще се получи добре. Експериментирай смело, и сподели резултата!
ИзтриванеМного вкусно изглежда и днес ще го направя.Какво е количеството череши,приблизително?Благодаря!
ОтговорИзтриванеКато грамаж не мога да кажа, но като брой - около 30 черешки. Успех в направата и да ви е сладко!
ИзтриванеНаправих го преди малко. Стана вкусен, но не знам защо доста дебел, независимо, че го направих в тавичка с диаметър 26 см. На снимката в тънък вариант изглежда доста по-апетитен.
ОтговорИзтриванеАко искате да е по-тъничък, направете го в по-голяма тавичка. Моят сладкиш е изпечен в тава с диаметър 32 см.
ИзтриванеТоку-що направих сладкиша. Лесен и многоо вкусен! Аз сложих по-малко черешки (не знам защо) и май с повече черешки със сигурност ще стане разкошен! :) Силно препоръчвам този сладкиш! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, Веси. Да ви е сладко! А следващия път - с повечко черешки за разкош!
Изтриване